Wat betekenen die nummers?
Eigenlijk is er weinig bewustzijn hierover, wat wel nodig is. Veel fruit stukken bevatten een sticker. Die je meer begrip kunnen geven over de afkomst. Probeer er de volgende keer op te letten! Zo begrijp je het na deze blog stuk beter.
Logo
De cijfercode op groente en fruit wordt ook wel de PLU-code genoemd (Price Looking Up code) vaak bedoeld om de prijs aan de geven. Maar het zegt veel meer, bijvoorbeeld hoe je fruit is geteeld.
De sticker met code bestaat uit tenminste 4 cijfers. Het cijfer 4011 staat bijvoorbeeld op een banaan, betekend weer dat het op gebruikelijke wijze geteeld is (met pesticiden bespoten). Producten die biologisch geteeld zijn beginnen met het cijfer 9 ervoor. Biologisch geteelde bananen hebben dan bijvoorbeeld de code 94011. En genetisch gemodificeerde/gemanipuleerdd fruit beginnen met de cijfers 8: 84011. ( Let op de begin cijfers)
Je wilt dus alles wat begint met een 8 op fruit vermijden. Qua eieren: alles wat begint met een 3 vermijden! Dit zijn kooi eieren. Worden niet meer snel verkocht, maar helaas nog steeds op markt en bepaalde toko's/kleinschalige winkeltjes goedkoop beschikbaar. Dit kopen zij in via groothandels en verkopen dit goedkoop door waardoor het aantrekkelijker is voor de klant. Kwaliteit is laag + leefomgeving/hoe de kippen de eieren hebben gelegd is echt bizar en triest.
Wassen met baking soda effectief of onzin?
In een interview met De Volkskrant zegt Pieter Spanoghe, een hoogleraar aan de universiteit van Gent die veel onderzoek doet naar pesticiderestjes op groente en fruit: "Als je pesticiden met kraanwater eraf zou kunnen wassen, zou een regenbui hetzelfde doen. Een boer zou dan na elke bui opnieuw bestrijdingsmiddelen moeten aanbrengen. De meeste pesticiden zijn daarom niet wateroplosbaar of trekken de plant in."
Haal schil dus eraf bij de Dirty dozen of was ze eerst met azijn en daarna 15min weken in baking soda. (2 theelepels baking soda met een kom lauw warm water) Meng dit dus juist nooit samen met azijn. Dit werkt elkaar tegen. Je kan eerst azijn gebruiken voor hygiëne en daarna baking soda badje voor de bestrijdingsmiddelen.
Onderzoek waarbij je kan lezen dat baking soda echt wel effect kan hebben op pesticiden op je eten:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29067814/#:~:text=Surface%20pesticide%20residues%20were%20most,following%20the%2024%20h%20exposure.
Je kan het ook wassen met Thieves van Young Living+ een aqua pure heb je ook om het in water te leggen met groente & fruit. Helaas heb ik geen onderzoek gezien daarvan.
Meest bespoten
- Spinazie
- Aardbeien
- Boerenkool
- Druiven
- Perziken
- Kersen
- Nectarines
- Peren
- Appels
- Bramen
- Blauwe bessen
- Aardappelen
Dit kan je allemaal beter bio halen..
https://www.ahealthylife.nl/dirty-dozen/
Minst bespoten
- Ananas
- Maïs (diepvries en vers)
- Avocado’s
- Papaja
- Uien
- Doperwten (diepvries)
- Asperges
- Kool
- Watermeloen
- Bloemkool
- Bananen
- Mango’s
- Wortelen
- Champignons
- Kiwi’s
Extra weetjes
- Dit is een post over de nummers op je eieren: https://www.instagram.com/reel/DDPIJN9tG-y/?igsh=MXZ3b2F6OTNkbG85cg==
-
App voor eieren: 'Wat staat op het ei' /
- https://www.pan-netherlands.org/eetwijzer/citrusfruit/ fijne site, sinas appel is ook erg bespoten. Door imazalil
- Op appels ook: https://www.pan-netherlands.org/eetwijzer/appels-2/
- Wist je dat bananen gewoon hetzelfde zijn in de supermarkt qua afkomst. (Cavendish) Dus trap niet in de merk namen Chiquita en dole (prijsverschil) Alleen Helaas zijn ze erg bespoten, dus beter bio bananen. Ook de bio bananen worden bespoten als ze hier groen aankomen om het rijpingsproces te bevorderen. Zie aflevering: https://m.youtube.com/watch?v=kzeG3h-aMLk&fbclid=IwVERDUAOazORleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZAwzNTA2ODU1MzE3MjgAAR67GwNZbvJCBCGgRQeH5bhhqU-WGXNqNGhWDEOPiZWBBjgLIYHva61bYCXGIw_aem_9PbTmb1C1Ezcxkq97EwUWw