De kracht van (botten) bouillon soep!
Ontdek de helende kracht van bottenbouillonsoep! Deze eeuwenoude remedie zit boordevol voedingsstoffen en kan je immuunsysteem versterken en je algehele welzijn bevorderen. Vooral tijdens de koude maanden is het een heerlijke en gezonde keuze. Lees verder en probeer het uit!
Waarom is bottenbouillon zo goed voor je?
Bottenbouillon is rijk aan collageen, aminozuren en mineralen, die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Het helpt bij het versterken van je immuunsysteem, het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het ondersteunen van je gewrichten. Laatste tijd zie je steeds meer versies en bekendheid hierover. Begrijpelijk als je de voordelen hebt ervaren.
Zelf maak ik het vaak van hele kip en wat losse botten erbij van de slager. Je kan het ook met vis, vlees en met groenten erbij doen. Des te meer groenten en wat versterkende kruiden. Hoe beter de smaak zal zijn.
Begrijpelijk als je naar de enorme voedzame voordelen zou kijken.
• Darmhelend
• Collageenrijk (goed voor huid/haar/nagels)
• Gelatine (voor je huid/gewrichten)
• Rijk aan mineralen
• Boost voor je immuunsysteem
• Ideaal als eerste hapje (begin met kip i.p.v. rund)
• Bij eczeem: begin met vleesbouillon i.p.v. bottenbouillon
Je hoort het goed, het kan zelfs helend werken voor je eczeem. Doordat eczeem vanuit een darmflora komt die uit balans is geraakt, kan dit net die boost geven richting de goede kant.
Laatst maakte ik de organen erbij, aangezien sommige mensen thuis geen organen lusten, dan maar via deze weg.
Wel/niet vooraf roosteren in de pan of oven?
De recepten lopen uiteen op dit gebied. De een roostert het vooraf en de ander niet. Het is het proberen waard om beide manieren te proberen. Wel moet ik zeggen dat er door het roosteren meer smaak vrijkomt. Je kan het in de pan even kort bruin roosteren of in de oven op 200° en dan een halfuurtje lang.
Hierdoor zorg je ervoor dat de micronutriënten beter vrijkomen, aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), maar ook kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, selenium, vitamine A en een paar B-vitamines.
* als jij of je kleine eczeem hebt/heeft, hooikoorts, of andere allergieën waar ook gevoeligheid bij komt spelen met histamine rijke producten. Dan kan je beter beginnen met vleesbouillon. Bottenbouillon is histamine rijk. Hoe langer je kookt des te meer histamine. Vandaar, vlees bouillon met bot met vlees, schenkel en mergpijpen zijn dan voldoende om te beginnen. Begin met het koken tot een uur of vier ipv 8 tot 12 uur lang. Als je dit wilt geven na 6 maanden: begin eerst met een theelepel om op te bouwen en wennen. Op insta deel ik hier meer over.
Recept
Wat heb je nodig:
-
1-2 kg botten of 1 hele kip, met een paar schenkelstukken, knieschijven, nekjes, pootjes, knieschijven. Kortom, varieer zoveel mogelijk vanwege het bindweefsel
-
1 à 2 uien. Hoe meer kg van het bovenstaande, hoe meer uitjes
-
1 bol knoflook; je mag het pellen, maar het hoeft niet. Je drukt de knoflook uit in je soep, (optioneel)
-
Duimgrote gesneden gember
-
4 liter water (tenzij je 1 kg vlees hebt; of minder is 3/3,5 l genoeg) zolang alles maar goed onder water staat
-
Optioneel groenterestjes van thuis: denk aan prei, wortel, kurkumawortel
-
Wil je meer smaak, dan kan je komijnzaad, een kaneelstokje, laurierblaadjes (2/3) en een theelepel peperkorrels (beetje platgedrukt met de vijzel) erin gooien. Kurkuma en zwarte peper zijn een prachtige combinatie voor de opname van kurkuma in je lichaam.
-
Keltisch zeezout naar smaak op het einde
-
Scheut appelazijn om alle vitamines en mineralen eruit te trekken. Als je dit niet in huis hebt, kan je wat citroensap gebruiken
-
Een takje tijm
-
Een paar takjes peterselie
-
Selderijtakje erbij
Bereiding
1. Was alles goed met azijn of citroen. Laat het even drogen.
2. Mocht je je botten willen roosteren, dan doe je dat nu in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg alles op je bakplaat met bakpapier of in een brede ovenschaal om rommel te voorkomen. Alles zal lekken qua sappen. Je hoeft niet te marineren, kruiden of olie erop. Gewoon hup, zo de oven in voor een halfuurtje.
3. Verwarm je soeppan en leg alle stukken die geroosterd zijn in de pan, met alle kruiden en overige ingrediënten
4. Giet nu al het water over je ingrediënten
5. Laat alles tot een kookpunt komen, zeef zachtjes alle schuim eruit (onzuiverheden die vrijkomen).
6. Laat alles nu op een laag vuurtje (liefst op een warme verspreidingsplaat + op het laagste pitje van je fornuis), zodat alles rustig vrij kan komen.
7. Dit mag minimaal 8 uur lang pruttelen. Tot aan 12 uur lang. Het mag zelfs langer (dan raad ik een slowcooker aan vanwege de gaskosten). Je kan ook 8 uur lang laten koken, laten afkoelen en dan alles eruit zeven. Vervolgens de volgende dag weer een paar uur lang laten pruttelen. Tussendoor mag je gerust een beetje alles mixen/roeren.
8. Na minimaal 8 uur lang zorg je ervoor dat je een pan, ovenplaat of ruime kom hebt (niet van plastic svp, vanwege hete vloeistof en heet samen met plastic = kankerverwekkend).
9. Laat alles nu goed afkoelen (je kan vlees van kip pluizen en apart mixen met toevoegingen als mais, vermicelli, parel couscous oid om er een kippensoep van te maken)
10. Je kan het in de koelkast bewaren, zodat het vet vrijkomt (witte laag).
11. Niet direct heet in de koelkast vanwege de bacteriën die kunnen vrijkomen! Niemand heeft hierover, merk ik. Rustig tijd voor nemen voor afkoelen. Reken daarom vooraf uit hoelang alles gaat duren voordat je net als ik een nachtdienst hebt
12. Volgende ochtend, geniet van het satisfying effect van je jelly en snij samen met je kind (omdat het gewoon leuk is of zelf een satisfying gevoel krijgen). Het vet leg je apart. Hiermee kan je beef tallow maken. Enorm goed voor je huid! Of mee bakken, vervanging van ghee en olie. (Je moet er maar van houden)
13. Check nu je jelly. Geen jellyvorm in je bouillon? Waarschijnlijk heb je dan niet genoeg afgekoeld of lang genoeg getrokken
14. Je kan het in glazen potten doen of in een ijsblokjeshouder. Ik raad je aan om het in een ijsblokjeshouder te doen als je er weinig van nodig hebt en het in gerechten wilt mixen. Tenzij je van jezelf weet dat je het aantal dat je die dag ook weg zal krijgen.
Extra tips
-
Een slowcooker die ruim is en porselein van binnen (van de Aldi prima) Je hebt ook duurdere merken; check de reviews online, dat is nu handiger als je het vaker wilt doen. Dan kan je gewoon slapen of laten trekken als je even weg moet uit huis
-
Het kan in sauzen/pasta-sauzen, soepen, of elke dag een glaasje voor jezelf
-
Wij Pakistanen gebruiken het als basis in soepen (dus daarna groente e.d. bijvoegen) of in rijstgerechten om te koken. Rijst wassen, weken minimaal een halfuur lang (arsenicum/zware metalen minimaliseren) en dan in de pan, bouillon vullen tot je vingerkootje en laten koken. Na het koken het deksel wikkelen met een doek (dham) en even alle vocht eruit laten trekken, zodat het fluffy rijst wordt. Je kan ook eerst kip, kikkererwten of doperwten bakken met kruiden (chicken pilau) en dan op bovenstaande manier. Heerlijk met Pakistaanse yoghurtsalade: raita! En pickles (raita). Oké, nu stop ik met soulfood delen.
-
Volgende tip: maak dit tijdens je zwangerschap in het laatste trimester. Vries het in porties voor de dag, bv. 200 ml, zodat je elke dag een glaasje helende vloeibare goud binnenkrijgt voor kracht, energie en heling! Ik had hier zooveeel aan voor mijn kraamperiode.
-
Tag me bij het bereiden en show me!